5/11/2017

5/11/2017

Babeczki kokosowe z różowym kremem





Wiosenne, majowe muffinki z kremem śmietanowym o pięknym, różowym kolorze, którego nadaje mu sok z buraczków. Jeśli zastanawia Was użycie tego składnika jako barwnika, nie musicie się obawiać - smak buraczków nie jest wyczuwalny, a kolor, jak sami widzicie wychodzi naprawdę świetny!


Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponad to:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z buraczków
  • ziarenka z 1/2 granatu


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę kokosową, sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je blaszkę do muffinek wyłożoną papilotkami i pieczemy w temp. 170C ok. 35-40 minut (do "suchego patyczka").

Po upieczeniu muffinki studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy sok z buraczków, mieszamy.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, na wierzch wykładamy po łyżeczce ziarenek granatu.







8 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie *-* już nawet nie będę narzekać na śmietanę (z którą jestem w stanie wojny), bo całość prezentuje się nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczny kolor nadał kremowi sok z burków!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nam się podoba, a najfajniejsze jest to, że posmak buraka wcale nie jest wyczuwalny ;-)

      Usuń
  3. Ślicznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń