sobota, 27 maja 2017

Kokosowe galette z kremem chałwowym i rabarbarem





Rustykalne galette, na kruchym cieście z dodatkiem mąki kokosowej. Choć zwykle galette przygotowuje się z samymi owocami, my postanowiliśmy wzbogacić je o dodatek kremu chałwowego na bazie mascarpone. Pełni szczęścia dopełniły plasterki rabarbaru. Smacznego! :-)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy
  • około 5 gałązek dojrzałego (najlepiej czerwonego) rabarbaru
  • 3 łyżki migdałów w płatkach 
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka mleka
  • około 2 łyżki brązowego cukru


Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy masło, siekamy nożem na bardzo drobne kawałki. Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Serek mascarpone mieszamy z chałwą.
Rabarbar kroimy pod skosem, na plasterki grubości około 1cm.
Schłodzone ciasto dzielimy na około 3 części (w zależności od tego, jakiej wielkości chcecie mieć galette, mozna np. zrobić jedną dużą) wałkujemy (po wyjęciu z lodówki jest bardzo sztywne, dajmy  mu około 3 minuty w temp. pokojowej, aby łatwiej było je wałkować).
Na środek krążków z ciasta wykładamy krem z chałwą, rozsmarowujemy go (pozostawiając około 2 cm ciasta od brzegów nie posmarowane), a  następnie układamy na nim plasterki rabarbaru. Boki ciasta zwijamy do środka, zakładając je na siebie. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem, oraz posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. 
Migdały w płatkach prażymy na suchej patelnii.  Posypujemy upieczone galette.
Idealnie smakują na ciepło, podane z gałką lodów.
 












1 komentarz :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka