7/25/2017

7/25/2017

Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym i malinami




Na straganach już  tylko gdzieniegdzie można kupić truskawki, ale za to wszędzie pełno malin - skuszeni ich widokiem postanowiliśmy przygotować dziś puszyste i lekkie ciasto czekoladowe z kremem i malinami. Idealne do kawy.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietany kremówki
  •  3 łyżki cukru pudru
  • około 250 g malin


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do białek żółtka, mieszamy trzepaczką lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę oraz kakao, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę (u nas tortownica) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Wykładamy ją na wystudzony, czekoladowy blat ciasta.

Połowę malin lekko rozgniatamy widelcem, i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty aż puszczą sok (w zależności od gustu możemy dosłodzić je cukrem). Studzimy. Wykładamy sos z malin na krem śmietanowy, na wierzchu układamy także całe maliny. Podajemy od razu (lub ciasto polewamy malinami tuż przed podaniem, gdy ciasto będzie nieco dłużej stało sok z malin wsiąknie w krem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz