7/10/2017

7/10/2017

Grzanki z jajkiem sadzonym i szparagami



Szybkie, proste i do tego pyszne grzanki - sprawdzą się idealnie na śniadanie, ale nie tylko... Jeśli nie macie szparagów, możecie zastąpić je np. brokułem, grillowaną cukinią, a nawet bobem (w końcu trwa na niego sezon). Kombinujcie :-)

Składniki:

  • 3 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 łyżki kremowego serka
  • kilka gałązek szczypiorku
  • około 8 sztuk szparagów
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
 
Wykonanie:
Suchą patelnię rozgrzewamy, układamy na niej pieczywo i podgrzewamy z dwóch stron do momentu aż stanie się chrupkie.
Wówczas na patelni rozpuszczamy masło, na jedną jej połowę wbijamy jajka, na drugą wrzucamy umyte i pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość smażymy około 4-5 minut. Szparagi w tym czasie co chwilę poruszamy - przewracamy na patelni.
Szczypiorek siekamy, łączymy z serkiem, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Na podgrzanym pieczywie rozprowadzamy serek. Następnie układamy szparagi, a na wierzchu jajka. Podajemy na ciepło.







2 komentarze: