środa, 12 lipca 2017

Quesadillas naleśnikowe z kurkami i szpiankiem






Na straganach pojawiły się kurki, więc i w naszej kuchni zrobiło się "kurkowo". Dziś mamy dla Was pomysł na szybkie, niebanalne danie z kurkami w roli głównej - quessadillas naleśnikowe z dodatkiem szpinaku.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • około 200 g świeżego szpinaku
  • około 200 g kurek
  • 3 ząbki czosnhku
  • połówka papryczki chilli
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka harrisy
  • sól
  • olej


Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, paprykę w proszku, szczyptę soli, a następnie stopniowo mleko i wodę, mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli, podsmażamy około 1 minutę. Następnie dodajemy na patelnię szpinak i kurki, doprawiamy solą, dodajemy także rozmaryn, całość podsmażamy jeszcze przez około 4 minuty. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy połowę ciasta naleśnikowego i smażymy placek z dwóch stron. Wykładamy go na talerz, wykładamy na niego farsz kurkowo-szpinakowy. Smażymy drugi naleśnik i przykrywamy nim farsz. Kroimy quessadillas jak pizzę, na "trójkąty". Na wierzch wykładamy kleksy jogurtu naturalnego, na nie po trosze harrisę.

Wskazówka: do środka farszu można dodać także tarty ser żółty (około 80 g).

4 komentarze :

  1. Głód się wzmaga od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wskazówka może dodać bardzo fajnego smaku - Polacy lubią żółty ser, szczególnie ten roztopiony. ;) Bardzo ciekawy blog - na pewno wiele osób czerpie z niego inspiracje. My również! Kuchnia to nasze życie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, dziękujemy za tak pozytywny komentarz - pozdrawiamy! :-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka