piątek, 22 września 2017

Krucha tarta z dżemem borówkowym i kremem czekoladowym





 W tak pochmurne, deszczowe dni, jakie od dłuższego już czasu goszczą za naszym oknem najlepiej sprawdzi się kawałek ciasta. Najlepiej z czekoladą. Dużą ilością czekolady :-) Polecamy Wam naszą propozycję.

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • około 200 g dżemu borówkowego (my użyliśmy dżemu domowej roboty)
Krem czekoladowy:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
  • opcjonalnie: kilka ciasteczek do dekoracji

Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy (gdy ją schłodzimy masa zacznie tężeć).

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na grubość około 1 cm. Wykładamy nim foremkę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, zapiekamy około 35 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy je.
Na upieczony i ostudzony spód ciasta wykładamy dżem z borówek, wyrównujemy. Następnie wykładamy masę czekoladową, również ją wyrównujemy. Wierzch możemy udekorować połamanymi na kawałki ciasteczkami, prażonymi orzechami itp.




10 komentarzy :

  1. Wygląda mega a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, jest baaaardzo czekoladowy, to w sumie taka wersja czekoladowego ganache - uwielbiamy go w połączeniu z kruchym ciastem, np. tartami, sprawdza się naprawdę rewelacyjnie :-)

      Usuń
  3. Wspaniała tarta, śliczne zdjęcia! Uwielbiam robić zdjęcia na ciemnym tle!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka