11/22/2017

11/22/2017

Jesienne ciasto warstwowe z kremem chałwowym, karmelem i figami





Ten torcik przygotowaliśmy już jakiś czas temu (kiedy za oknem złociły się i czerwieniły liście, a wszędzie dostępne były figi). Niestety nie zdążyliśmy z publikacją, więc pokazujemy Wam go dziś - może te kolorowe barwy rozweselą panującą wszędzie wokół listopadową szarość. Figi (które teraz ciężej dostać) możecie zastąpić każdym innym ulubionym owocem, a nawet je pominąć - i tak będzie smacznie :-)

Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

 Dodatkowo:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • około 200 g chałwy waniliowej
  • na domowy karmel: 10 dag białego cukru, 4 dag masła, 60ml kremówki 30%
  • dowolne, jesienne owoce do dekoracji (u nas figi)
  • około 1 szklanka dowolnego ponczu (np. kawa, woda z miodem i cytryną, herbata)


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do białek żółtka, mieszamy trzepaczką lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę oraz kakao, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na cztery blaty (UŁATWIENIE: można także podzielić surowe ciasto na dwie części i upiec oddzielnie każdą z nich, a następnie każdą przekroić na pół).

Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak).
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.

Kremówkę ubijamy.
Do miski wkładamy serek mascarpone, mieszamy. Następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy.
Blaty ciasta lekko nasączamy dowolnym ponczem (może być np. kawa, woda z miodem i cytryną, herbata). Przekładamy je kremem chałwowym. Na wierzchu układamy owoce (u nas pokrojone na ćwiartki figi). Wierzch polewamy strużkami domowego karmelu (uwaga: karmel polewamy tuż przed podaniem ciasta, jeśli ciasto polane postoi parę godzin jego wygląd stanie się mniej estetycz






2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda fenomenalnie, jak jakiś cud świata i nie żartuję teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ranyyy, jest nam niesamowicie miło, bardzo dziękujemy :-)

      Usuń