11/09/2017

11/09/2017

Pieczony naleśnik "dutch baby" z bananem i masłem orzechowym





Naleśnik w wersji pieczonej to coś naprawdę przepysznego: chrupiący z zewnątrz i przyjemnie puszysty i mięciutki w środku. Uwielbiamy patrzeć przez szybę w piekarniku jak rośnie i nabiera swego niesamowitego kształtu :-) Możecie podać go z dowolnymi dodatkami, świetnie smakuje nawet z samym cukrem pudrem, ale w połączeniu z owocami i sosem, np. karmelowym to prawdziwe niebo! Dziś w wersji nieco jesienne, z bananem i masłem orzechowym.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 banany
  • mało orzechowe
  • cukier puder


Wykonanie:
Do miski wbijamy  jajko i rozbijamy je trzepaczką. Następnie dodajemy  do niego mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wysmarowaną masłem patelnię lub inne okrągłe naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekamy około 20 min. (naleśnik powinien nabrać złocistego koloru).
Po upieczeniu naleśnik smarujemy masłem orzechowym, układamy na nim pokrojonego w plasterki banana, posypujemy cukrem pudrem.


10 komentarzy:

  1. Ostatnio po raz pierwszy robiłam Dutch Baby i bardzo posmakował mi ten naleśnik. A banany i masło orzechowe to mogę jeść w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam ten naleśnik jest mega pyszny. Napewno nie raz zagości u mnie.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, na pewno wypróbuję ten przepis w wolnym czasie :) Dzięki za podrzucenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis i pomysł:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Wypróbuję go z mąką orkiszową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, z mąką orkiszową na pewno będą pyszne :-)

      Usuń