12/27/2017

12/27/2017

Tartaletki karmelowe z czekoladowym kremem i migdałami



Co prawda już po Świętach, ale może szukacie pomysłu na podzielny deser na Sylwestra, więc podrzucamy Wam pomysł na te tartaletki :-) 


Składniki:
Na ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Na czekoladowy ganache:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
Ponadto:
  • 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego (kajmaku/krówki)
  • 1 szklanka migdałów w płatkach (zblanszowanych na suchej patelni)


Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Przygotowujemy czekoladowy ganache. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy (gdy ją schłodzimy masa zacznie tężeć).

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim małe foremki na tartaletki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dobrze studzimy.
Na upieczone i ostudzone spody ciasteczek wykładamy warstwę kajmaku, następnie wykładamy czekoladowy ganache. Wierzch obficie obsypujemy płatkami migdałów. 


1 komentarz: