niedziela, 31 grudnia 2017

Ciasto karmelowo-orzeszkowe



Pozostajemy jeszcze w lekko świątecznym klimacie świerka i choinkowych lampek i przedstawiamy Wam przepis na karmelowo-orzechowe ciasto, które z powodzeniem możecie zrobić także w karnawale (i nie tylko). Mamy nadzieję, że Wam posmakuje.  




Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mąki orzechowej (zmielonych orzechów - włoskich, laskowych lub migdałów)
  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 200 g serka kremowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na domowy karmel: 10 dag białego cukru, 4 dag masła, 60ml kremówki 30%
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • orzeszki ziemne do posypania

Wykonanie:
Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak).
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy. 

Masło ucieramy mikserem (lub ręcznie) stopniowo dodając do niego cukier puder aż powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas stopniowo dodajemy serek (cały czas ucierając masę). Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując masę. Na koniec dodajemy mąkę (przesianą), wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy około 1/2 szklanki karmelu (ostudzonego). Całość mieszamy już łyżką/łopatką do momentu połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki o dowolonym kształcie, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika (zimnego) ustawiamy temperaturę 170C, pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy. 
Kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Wykładamy na ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi i polewamy dodatkowo karmelem.

1 komentarz :

  1. Lubię babkowe, ale wilgotne ciasta z delikatnym dodatkiem kremu, ale bez przesady :) Ten wypiek taki własnie na taki wygląda, pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka