piątek, 23 lutego 2018

Marmurkowe lody jogurtowe



Tak wiemy, jest środek zimy, ale przecież na lody zawsze jest pora :-) Te przyrządzicie bardzo prosto i szybko (choć oczywiście nadal trzeba je mrozić), a wyglądają naprawdę efektownie - zresztą oceńcie sami...


Składniki:
  • 500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3-4 krople czarnego barwnika spożywczego 
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy w złotym kolorze


Wykonanie:
Do jogurtu dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy czarny barwnik i delikatnie (najlepiej za pomocą patyczka do ciasta lub innego długiego, cienkiego "narzędzia") rozprowadzamy barwnik tak, aby utworzył na jogurcie smugi przypominające marmur. 
Tak przygotowany jogurt delikatnie przekładamy do foremek na lody, wbijamy w masę patyczki i wstawiamy do zamrażarki na minimum 4-6 godzin. 
Jeśli chcecie dodatkowo ozdobić lody "złotym dodatkiem" rozcieńczcie złoty barwnik w 2 kroplach ciepłej wody i pomalujcie (np. pędzelkiem) czubki zamrożonych lodów.





11 komentarzy :

  1. Wyglądają cool :) Super zdjęcia :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niekonwencjonalnie! Chętnie zaskoczę nimi znajomych na najbliższej imprezie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, że Ci się spodobały - życzymy udanego mrożenia :-)

      Usuń
  3. Banalnie prosty przepis a zarazem fantastycznie zrobiony deser. Finezja a zarazem prostota super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękujemy i pozdrawiamy :-)

      Usuń
  4. Wyglądają przecudnie, ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka