niedziela, 22 października 2017

Pieczone chipsy z batatów z hummusem


Chipsy - to hasło od razu przywodzi na myśl najbardziej "śmieciowe jedzenie". Bo wszyscy wiemy, że tradycyjne chipsy do zdrowych nie należą (choć niestety, tak bardzo nam smakują). Dlatego warto spróbować czasem zdrowych wersji ulubionych, ale niezdrowych przysmaków. Przedstawiamy Wam chipsy z batatów. Słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo wartościowych składników odżywczych i witamin, nie smażymy ich, a pieczemy więc nie przetwarzamy ich w niezdrowy sposób. Pysznie chrupią i rewelacyjnie smakują z hummusem. Wypróbujcie!


Składniki:
  • około 1 kg batatów - słodkich ziemniaków
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, oliwa
  • hummus, np. z tego przepisu

Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ich) i kroimy w bardzo cienkie plasterki. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy przez około 15-20 minut.
Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu z hummusem.



1 komentarz :

  1. Uwielbiam jedno i drugie,choć nigdy tego razem nie połączyłam:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka