2/05/2018

2/05/2018

Zimowa owsianka na mleku migdałowym z karmelizowanym bananem




Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - prawda stara jak świat. Nikt jednak nie zaprzeczy, że rano, przed pracą ciężko jest wygospodarować czas na przygotowanie wymyślnego śniadania. Dlatego najlepszym rozwiązaniem na śniadanie jest owsianka. Jest jej tyle wersji ile pomysłów każdego z nas, pasuje do niej niemal wszystko i ze wszystkim będzie smakowała świetnie. Dziś przedstawiamy Wam wersję nieco bardziej absorbującą czas: z karmelizowanymi bananami, ale jeśli macie 5 minut na przygotowanie śniadania, możecie banany pominąć i przygotować jej nieco okrojoną wersję :-) Smacznego!


Składniki (na 2 porcje)
  • 2 1/2 szklanki mleka migdałowego (niesłodzonego)
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżka cukru muscovado (lub trzcinowego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 banany
  • pół szklanki pestek granatu
  • 2 łyżki migdałów
 

Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut.   
Banany obieramy, kroimy w grube plastry. Na patelni rozpuszczamy masło,układamy banany i posypujemy cukrem, podsmażamy z dwóch stron po około 1-2 minuty aż się skarmelizują. 
Ugotowaną owsiankę wykładamy do miseczek. Na wierzch kładziemy karmelizowane banany, posypujemy pestkami granatu i migdałami (można je posiekać).




2 komentarze:

  1. A mleka migdałowego nie należy gotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc nigdy o tym nie słyszeliśmy :-/ chodzi o utratę wartości odżywczych po zagotowaniu czy też jest jakiś dodatkowy powód?

      Usuń