3/07/2018

3/07/2018

Chlebki bananowe





Jeśli macie w domu kilka zapomnianych, poczerniałych bananów - nie wyrzucajcie ich! Mamy dla Was inspirację jak tchnąć w nie drugie życie ;-) Przepis ten jest oparty na przepisie na bananowe muffinki Nigeli Lawson.

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem na w miarę jednolitą masę.
Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka i miksujemy mikserem 2 minuty.  Dodajemy cukier i ponownie miksujemy 1 minutę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy mus bananowy, ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek (my użyliśmy silikonowych foremek w kształcie trójkątów. Pieczemy 20 minut w 200C. 

 


2 komentarze:

  1. Super wyglądają, idealne na drugie śniadanie :) z pyszną kawą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dobra kawa i taki chlebek to zestaw idealny ;-)

      Usuń