3/27/2018

3/27/2018

Muffiny kakaowe z kremem śmietanowym


Nie samymi mazurkami, babkami i sernikami człowiek żyje - takie muffiny na świątecznym stole też się sprawdzą ;-)

 Składniki:

  •     10 dag masła
  •     150 ml mleka
  •     1/2 szklanki cukru
  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     2 jajka
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 łyżeczka cynamonu
  •     1 łyżeczka sody
  •     2 łyżki kakao
  •     2 łyżki dżemu owocowego (u nas truskawkowy)
  •     1 mleczna czekolada
  •  300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: pół łyżeczki pasty waniliowej

Zaczynamy.
Mleko, masło i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek/blaszki do muffinek i pieczemy w temp. 190C około 30minut. Studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy pastę waniliową (można pominąć). Nakładamy krem do szprycy i nakładamy go na upieczone i ostudzone babeczki. Dodatkowo możemy oprószyć wierzch babeczek kakao (za pomocą sitka).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz