3/19/2018

3/19/2018

WIelkanocne tartaletki z lemon curd



Dziś kolejna Wielkanocna i bardzo wiosenna propozycja, tym razem na słodko. Jeśli nie przepadacie za mazurkami i szukacie jakiegoś bardziej nieszablonowego przepisu na święta niż sernik i babka - te tartaletki sprawdzą się świetnie. Pięknie wyglądają i do tego pysznie smakują. A przygotowaliśmy je razem z cukrem Diamant.


 


Składniki:
Ciasto:

  •     1 szklanka mąki pszennej
  •     1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  •     1 jajko
  •     1 żółtko
  •     1 kostka masła (200g)
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     3 łyżki cukru pudru Diamant

Lemon curd:

  •     sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  •     2 żółtka
  •     2 jajka
  •     5-6 łyżek cukru drobnego Diamant
  •     80-90 g masła

Dodatkowo:

  • biała czekolada
  • płatki migdałów

Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem foremki do tartaletek.  Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wszystkie (poza masłem) składniki na lemon curd wkładamy do garnuszka i powoli podgrzewamy, aż do momentu zagotowania (cały czas mieszamy). Na koniec dodajemy masło, gotujemy mieszając jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Przestudzony lemon curd przekładamy do upieczonych i wystudzonych tartaletek. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

 







16 komentarzy:

  1. W sam raz na tegoroczne święta :D Już się nie mogę doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś przepięknego i zapewne przesmacznego. Na pewno znajdą się na moim wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dwa pytania: 1. ile z tych składników wyszło tartaletek?
    2. czy z tej ilości produktów wyjdzie 1 duża tarta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam 2 pytania: 1. Ile z podanych składników wyszło tartaletek?
    2. Czy z ilości podanych składników można zrobić jedną dużą tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, wyszło nam 12 tartaletek (ale tutaj zależy, jakiej średnicy masz foremki :-) )
      Myślę, że możesz zrobić przepis w formie jednej, dużej tarty, ale tutaj ciężko nam oszacować jakiej średnicy formy powinno się użyć, aby ilość składników była wystarczająca i nie za duża zarazem ;-)

      Usuń
  5. Czy płatki migdałów można zastąpić innym orzechem? Pozdrawiam serdecznie. ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! To tylko kwestia dekoracji - wyglądu (oczywiście smaku pośrednio także, ale w tym przypadku raczej chodzi jednak o względy estetyczne ;-)

      Usuń
  6. Jejku wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wgląda znakomicie ale i zdjęcia są artystyczne!

    OdpowiedzUsuń