5/24/2018

5/24/2018

Wegański koktajl truskawkowo-rabarbarowy z kawą Inka


Maj to miesiąc, w którym pogoda i dobre humory dopisują chyba nam wszystkim, a spotkania towarzyskie w zdecydowanej większości przenoszą się na świeże powietrze. Z rodziną i przyjaciółmi coraz częściej spędzamy czas „pod chmurką”. Serwujemy pyszności podczas imprez grillowych, wypoczywamy na pikniku rodzinnym lub organizując szalone garden party. Takim spotkaniom towarzyszą nie tylko pyszne potrawy, ale także napoje. Najlepiej lekkie, owocowe połączenia, pysznie schłodzone i orzeźwiające. Dziś mamy dla Was pomysł na taki właśnie napój: wegański koktajl z rabarbarem i truskawkami, z pyszną kawową nutą, jakiej nadaje mu dodatek kawy Inka (link). Koniecznie wypróbujcie!




Wegański koktajl truskawkowo-rabarbarowy z kawą Inka


Składniki:
⦁    300 g truskawek
⦁    3 gałązki rabarbaru
⦁    2 łyżki miodu (jeśli koktajl ma być wegański użyjcie ksylitolu lub stewii)
⦁    200 ml mleka ryżowego
⦁    2 łyżeczki kawy Inka (klasycznej lub z błonnikiem)
⦁    30 ml ciepłej wody
⦁    kostki lodu
⦁    mięta do dekoracji


Wykonanie:
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy go na patelnię lub do garnuszka, dodajemy miód i podsmażamy cały czas mieszając, przez około 8 minut, aż się rozpadanie.
Kawę Inka zalewamy ciepłą wodą, mieszamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wkładamy do kubka i miksujemy wraz z mlekiem ryżowym i rozpuszczona kawą Inka.
Na dno wysokich szklanek kładziemy rabarbar, następnie wsypujemy kostki lodu, zalewamy masą kawowo-truskawkową. Wierzch dekorujemy cząstkami truskawek i listkami mięty.







2 komentarze:

  1. Wygląda absolutnie pysznie! I ten dodatek rabarbaru... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, bardzo nam miło, że Ci się spodobał :-) Pozdrawiamy! :-)

      Usuń