wtorek, 26 czerwca 2018

"Bubble coffee" z kawą Inka





Rozpoczęło się lato, za oknem piękna pogoda i wysokie temperatury, który sprawiają, że bardzo często mamy ochotę na łyk orzeźwienia, pysznym schłodzonym napojem. Dziś, razem z kawą Inka przygotowaliśmy dla Was pomysł na taki właśnie napój. Mrożona kawa w stylu dobrze znanej bubble tea - z dodatkiem kuleczek tapioki. Nie tylko świetnie smakuje i orzeźwia, ale także efektownie wygląda. Polecamy!

Składniki:
⦁    4 łyżeczki kawy Inka klasyczna
⦁    200 ml gorącej wody
⦁    200 ml mleka roślinnego
⦁    1/2 szklanki tapioki (najlepiej ciemnej, ale można także użyć białej)
⦁    kostki lodu
⦁    opcjonalnie: miód


Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy około 2 szklanki wody, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej tapiokę. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 40 minut (w zależności od wielkości kuleczek tapioki, jakimi dysponujecie). Tapioka powinna się gotować do momentu, aż stanie się szklista. Wówczas odcedzamy ją.
Kawę Inka zalewamy gorącą wodą. Możemy dodać do niej miód.
Do wysokich szklanek wsypujemy tapiokę (ilość według uznania), następnie wrzucamy kostki lodu, zalewamy kawą Inka, a na koniec dolewamy mleko. 







4 komentarze :

  1. Bardzo oryginalne :) Na pewno musi dobrze smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa mrożona to zdecydowanie trafiony pomysł o tej porze roku ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam kawę, ale na klasyczną jest nieco za gorąco. Kawa mrożona w letnie dni jest idealna!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka