piątek, 1 czerwca 2018

Gofry - lizaki z polewą i posypką na Dzień Dziecka





Gofry kochają chyba wszyscy: ciepłe chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku ciasto z ulubionymi dodatkami to coś, wobec czego nie da się przejść obojętnie. Ale specjalnie na Dzień Dziecka przygotowaliśmy dla Was nietypowy pomysł na podanie gofrów swoim pociechom - przygotujcie z nich pyszne, kolorowe "lizaki"! Są banalnie proste w przygotowaniu, a ile sprawią radości...

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (w płynnej postaci), można także użyć innego rodzaju oleju/oliwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatki: biała czekolada, ciasteczka Oreo, cukierki m&m's, prażone płatki migdałów lub inne dodatki
  • drewniane patyczki do lodów

Wykonanie:
Wszystkie składniki na gofry umieszczamy w misce, po czym miksujemy mikserem na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy gofry (nakładamy porcję ciasta, po czy wbijamy w nią patyczek do lodów, zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry na złoty kolor). Upieczone gofry studzimy, po czym polewamy je czekoladą, posypujemy posypkami z pokruszonych ciasteczek Oreo, m&m's, migdałów lub innych.

 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka