wtorek, 5 czerwca 2018

Ptysie z cytrynowym kremem do kawy Starbucks Kenya





Cześć Kochani! Podrzucamy Wam kolejny kawowo-jedzeniowy duet do wypróbowania. Dziś będzie to afrykańska Kenya od Starbucks. To mieszanka o złożonym i wyrafinowanym smaku, w której wyraźnie wyczuwalne są nuty grejpfruta i czarnej porzeczki. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie cytrynowych ciast, dlatego połączyliśmy ją z ptysiami o orzeźwiającym, cytrynowym smaku kremu - wyszły naprawdę świetnie - koniecznie wypróbujcie ;-)

Ptysie z kremem cytrynowym

Składniki:

⦁    230 ml wody
⦁    200 g mąki pszennej
⦁    125g masła
⦁    7 jajek
⦁    1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁    330 ml śmietany kremówki
⦁    2 łyżki cukru pudru
⦁    galaretka cytrynowa oraz 50 ml wody
⦁    2-3 plasterki cytryny oraz skórka otarta z cytryny do dekoracji
⦁    około 1 łyżka cukru pudru do dekoracji



Wykonanie:
Wodę i masło zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć stopniowo dodajemy do garnka mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając masę. Gdy masa zacznie "odchodzić" od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i miksujemy mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładamy do szprycy, wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kółka (około 8cm średnicy). Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru). Po upieczeniu ptysie studzimy.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę, mieszamy. Masę przekładamy do szprycy, na połowę zimnych ptysiowych ciastek wyciskamy krem, po czym przykrywamy je pozostałą połową ptysiowych ciastek. Gotowe ptysie oprószamy cukrem pudrem. Wierzch dekorujemy niewielką ilością kremu, kawałkiem cytryny oraz skórką z niej otartą.




4 komentarze :

  1. Przepysznie wyglądają ptysie, smak z dzieciństwa! Dziękuje za przepis a zdjęcie piękne. ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za komentarz i miłe słowa - pozdrawiamy :-)

      Usuń
  2. Pyszny przepis przekazuję dalej :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka