7/23/2018

7/23/2018

Grzanki z jogurtowym serkiem, rukolą, szynką szwarcwaldzką i figami


Witajcie! Lipiec - pełnia wakacji i słonecznej, radosnej aury. W kuchni korzystamy ze świeżych owoców i warzyw, oraz wybieramy posiłki raczej lekkie i szybkie. Idąc tym tropem wraz z BAKOMĄ, przygotowaliśmy dla Was pomysł na pyszne grzanki z jogurtowym serkiem i figami. Do ich przygotowania użyliśmy jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. To nasz ulubiony jogurt , na co dzień w naszej lodówce zawsze stoją co najmniej 2-3 opakowania właśnie tej marki, ponieważ ma świetny skład i konsystencję. Jego super gęstość jest niezaprzeczalnym atutem, bo dzięki niej jogurt można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na przykład z łatwością przygotować z niego warstwowy deser.

Grzanki z jogurtowym serkiem, rukolą, szynką szwarcwaldzką i figami

Składniki:

  • około 5-6 kromek ulubionego pieczywa
  • 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 3-4 świeże figi
  • 100 g chudego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma (pozostały jogurt możemy zużyć dodając do niego szklankę malin i jednego banana - zmiksować blenderem i mamy pyszne smoothie)
  • 2 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
  • garść rukoli
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Figi myjemy, kroimy na ćwiartki.
Orzechy siekamy.
Twaróg mieszamy z jogurtem Naturalnym Gęstym Bakoma. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
Pieczywo podgrzewamy z dwóch stron na suchej patelni.
Podgrzane pieczywo smarujemy jogurtowym serkiem. Kładziemy na nie kilka listków rukoli, plasterek szynki szwarcwaldzkiej, cząstkę figi, posypujemy posiekanymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz