wtorek, 6 listopada 2018

Sałatka z makaronem ryżowym i arbuzem


Co prawda mamy listopad i w kuchni od dawna  królują iście jesienne składniki: cynamon, czekolada, orzechy i dynia... Do łask wracają także ciepłe, aromatyczne, zawiesiste zupy. Ale zanim już na dobre wejdziemy w tę głęboko jesienną aurę oraz pierwsze bożonarodzeniowe akcenty, mam dla Was małe, pyszne przypomnienie smaków lata.  Orzeźwiająca, lekka i pyszna sałatka z makaronem ryżowym i arbuzem. 


Składniki:
⦁    200 g makaronu ryżowego
⦁    około 300 g arbuza bez skóry
⦁    dwie garści rukoli
⦁    około 1/2 szklanki grzanek czosnkowych
⦁    sok z 1/2 limonki
⦁    1 łyżka miodu
⦁    1 łyżeczka musztardy
⦁    2 łyżki oliwy
⦁    po pół łyżeczki bazylii i oregano suszonych
⦁    kilka świeżych listków mięty


Wykonanie:
Makaron ryżowy wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go. Arbuza kroimy na mniejsze, nieregularne kawałki. Sok z limonki, miód, oliwę, oraz zioła mieszamy ze sobą.
Odcedzony makaron wkładamy do miski, dodajemy rukolę, kawałki arbuza, dodajemy dressing i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy grzankami czosnkowymi, posypujemy posiekanymi listkami mięty.




*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka