12/10/2018

12/10/2018

Muffiny czekoladowe




Witajcie! Zbliża się okres świątecznych wypieków. Wchodząc powoli w klimat maku, sernika, czekolady i cynamonu na początek podrzucam Wam przepis na czekoladowe muffiny. Tutaj występują w wersji "soute", ale na świąteczny stół możecie je przygotować np. z bezą włoską, jak tutaj: PRZEPIS NA MUFFIINY Z BEZĄ WŁOSKĄ, lub zrobić im inną świąteczną dekorację, która już w najbliższych dniach pojawi się na blogu - zaglądajcie, na pewno Wam się spodoba :-) 


Składniki:


  • 100 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


Wykonanie:
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, dodajemy cukier i mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy je mikserem 2 minuty. Następnie dolewamy do niech mleko i roztopione masło. Wszystko mieszamy za pomocą rózgi.
Do sypkich składników powoli wlewamy masę jajeczną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników i powstania gładkiej, lejącej masy. Wówczas do masy wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do papilotek ułożonych w foremce do muffin (około 10 sztuk). Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut.







2 komentarze:

  1. Muffiny wyglądają wręcz obłędnie! Czy można bez problemu do środka wrzucić odrobinę konfitury wiśniowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :-) super pomysł z konfiturą - tez następnym razem dorzucę :-)

      Usuń