piątek, 11 stycznia 2019

Cynamonowe rurki z kremem karmelowym



Pozostając jeszcze w nieco świąteczno-noworocznym klimacie przychodzę dziś do Was z propozycją na domowe rurki z kremem. Moja wersja to połączenie nuty cynamonu z karmelem, wszystko w chrupiącej otoczce, wypełnione aksamitnym, delikatnym kremem - brzmi dobrze :-)? Wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie!
 
Składniki:

  •     500 g mąki pszennej
  •     250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  •     250 g kwaśnej śmietany 18%
  •     szczypta soli
  •    1/2 szklanki drobnego cukru
  •    2 łyżki cynamonu
  •    300 ml śmietany kremówki
  •    150 g serka mascarpone
  •    100 g masy kajmakowej

Wykonanie:
Ciasto na rurki, pochodzi z przepisu od Moje Wypieki i sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.


Uformowane rurki, przed upieczeniem obtaczamy w cukrowej posypce cynamonowej (mieszamy cukier z cynamonem). Pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy.
Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie z karmelem. Powstały krem przekładamy do szprycy, a następnie wypełniamy nim zimne rurki.

2 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka