1/31/2019

1/31/2019

Kuchnia włoska: foccacia z rozmarynem i czosnkiem



Foccacia to siostra pizzy. Jak na Włoszkę przystało jest temperamentna, gustuje w ziołach i ubóstwia dobrą oliwę. Drożdżowe ciasto przygotowujemy praktycznie tak, jak ciasto na pizzę. Nie rozciągamy go jednak na cieniutką warstwę, a pozostawiamy gruby i wyrośnięty placek. Dawniej foccacia (jak to zresztą często bywa) była pospolitą potrawą spożywaną przez ludzi ubogich. Aby nadać ciastu wartości kalorycznych, wyrośnięty placek "nakłuwano" palcami robiąc w nich dziurki, które następnie obficie nasączano oliwą z ziołami. I taka też jest moja dzisiejsza propozycja.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 00
  • około 250-300ml ciepłej wody
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 50 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, bazylia, oregano, rozmaryn

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól i cukier, mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Połowę wody mieszamy z drożdżami, wlewamy w środek kopczyka z mąki. Mieszamy widelcem "zabierając" po trosze mąkę z brzegów kopczyka. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę nadal mieszając ją z mąką za pomocą widelca (niekoniecznie całą wodę, należy zwrócić uwagę na konsystencję ciasta).
Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. Gdy powstanie nam już kula ciasta dodajemy do niej 2 łyżki oliwy i zagniatamy ponownie. Ciasto wyrabiamy jak typowe ciasto na pizzę, "podwijając je pod spód". Podrzucam Wam link do filmiku, gdzie możecie obejrzeć jak przygotowuje pizzę niezastąpiony Gennaro Contaldo: link tutaj.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią (albo wkładamy ciasto do zamykanego pojemnika) i odstawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na min. 6-8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z miski, zagniatamy ponownie, wykładamy nim blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.
Oliwę mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 10 minutach ciasto w blaszce "nakłuwamy" palcami, robiąc w nim wgłębienia. Polewamy ziołową oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-240C (najwyższa temp. jaką macie) i pieczemy około 10-15 minut.
Buon appetito!








2 komentarze:

  1. Foccacia to podstawa w każdej włoskiej kuchni. P.S. Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń