2/22/2019

2/22/2019

Bezglutenowe babeczki bananowe z karobem i migdałami




Dziś pomysł na bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu bezglutenowe babeczki. Wilgotne, o bananowo-orzechowym smaku. Bardzo lubię ciasta pieczone w małych foremkach, ponieważ można je łatwo zapakować na wynos, do szkoły czy pracy. Te dodatkowo ładnie się prezentują i swobodnie mogłyby stanowić ozdobę świątecznego stołu.  Ale jeśli akurat nie macie akurat żadnej formy na babeczki, możecie z nich przygotować po prostu muffinki w papilotkach :-) Powodzenia i smacznego!


Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 ml maślanki naturalnej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów lub orzechów)
  • 4 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: czekolada do polania upieczonych babeczek

Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy maślankę, cukier, wbijamy całe jajka i wszystko mieszamy rózgą kuchenną.
Mąkę owsianą łączymy z mąką z migdałów, karobem i sodą , mieszamy. Cały czas mieszając, wlewamy cienką strużką płynne składniki i wszystko mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników.
Wylewamy ciasto do foremki na babeczki (ja używałam silikonowej, więc jej nie natłuszczałam). Pieczemy w temp. 170C przez około 30 minut. Po wyjęciu studzimy, można polać roztopiona czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz