czwartek, 18 kwietnia 2019

Ucierana babka pomarańczowa



Dziś mam dla Was ostatnią już przedświateczną propozycję wielkanocną. Oczywiście nie mogło zabraknąć tradycyjnej babki, więc oto i ona! Ucierana, z dodatkiem pomarańczy i tradycyjnym lukrem na wierzchu. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Na pewno Wam się spodoba.
 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z pomarańczy + skórka z niej otarta
  • opcjonalnie: cukier aromatyzowany pomarańczowy (1 saszetka)
  • lukier: 2/3 szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku oraz sok i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy z masła, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą/mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 minut. Gdy ciasto się upiecze, uchylić drzwi piekarnika i pozostawić je tam na kilka minut. Następnie wyjąć, ostudzić i polać lukrem. 



1 komentarz :

  1. Te jedzenie wygląda po prostu rewelacyjnie.Moim zdaniem dużo osób jedzeniem się zajmuje.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka