wtorek, 9 lipca 2019

Lekka, aksamitna zupa krem z cukini


Witajcie, mimo że mamy pełnię lata, pogoda nieco nas zaskoczyła, temperatury znacznie spadły i pojawiły się deszczowe dni. Ale nie ma co narzekać, bo w taką pogodę znacznie przyjemniej się gotuje :-) A żeby się przekonać spróbujcie ugotować sobie taka oto pyszną, lekką, aksamitną zupę z cukinii. Sezon na cukinię właśnie się zaczyna, więc warto to wykorzystać. 

Składniki:
  • 700 g cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 80 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny oraz grzanki do podania

Wykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy aż się zeszkli. Wówczas dodajemy cukinię i ziemniaki, całość smażymy około 10 minut co chwilą mieszając. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy około 20-30 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na jednolitą masę. Ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Podajemy na ciepło, przed podaniem dekorujemy kleksem z jogurtu oraz grzankami. 




4 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka