8/06/2019

8/06/2019

Ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i malinami




Lato nieodłącznie kojarzy mi się z biszkoptem z owocami. Puszyste ciasto, śmietanowy krem i truskawki lub maliny to klasyczne i jakże pyszne połączenie. Łapcie przepis i korzystajcie z ostatnich letnich owoców, bo już za chwilę zaczniemy wchodzić w sezon bardziej jesienny. Zaczną królować śliwki i jabłka, cynamon i orzechy... Będzie równie pysznie, choć już coraz chłodniej :-)

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • maliny

Wykonanie:
Jajka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, miksujemy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie do białek dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy rózgą do połączenia składników. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Kremówkę ubijamy, następnie delikatnie łączymy z mascarpone. Przekładamy na wystudzony biszkopt. Wierzch dekorujemy malinami, można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 


4 komentarze: