piątek, 18 października 2019

Bezmięsny obiad: chlebki naan z serkiem czosnkowym, sadzonym jajkiem, sosem z czarną fasolą i pieczoną ciecierzycą



Dziś propozycja obiadowa, która wymaga trochę zachodu (nie tyle umiejętności, co czasu), ale uwierzcie, jest tego warta! To wersja wegetariańska, ale jestem przekonana, że posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie!

Składniki:
Chlebki naan:

  • około 2 szklanki mąki
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 g suchych drożdży
  • po 1/2 łyżeczki soli i cukru
  • 2 łyżki oliwy
Sos z czarna fasolą:
  • 1 cebula
  • 250 g czarnej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 papryczka chilli (lub jej część)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • 2-3 jajka
  • szczypiorek
  • ser feta
  • około 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej oraz kurkumy
  • sól, pieprz
  • około 200 g kremowego serka
  • 2 ząbki czosnku


Wykonanie:
Ze składników na chlebki naan zagnieść ciasto, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Czarna fasolę ugotować do miękkości (około 45 minut). Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojona paprykę i pieczarki oraz posiekaną chilli, podsmażyć 5 minut, następnie dodać ugotowaną fasolę, wlać passatę. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż sos nieco się zredukuje.
Ugotowaną ciecierzycę wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać oliwę, przyprawy i wymieszać. Piec w temp. 200C przez około 15 minut.
Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, można opcjonalnie dodać trochę soku z cytryny.
Usmażyć jajka sadzone.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, wałkować je na cienkie placki, a następnie smażyć na suchej patelni po około 2 minuty z każdej strony.
Po zdjęciu z patelni posmarować czosnkowym serkiem, wyłożyć 2-3 łyżki sosu z fasolą, usmażone jajko oraz upieczoną ciecierzycę, całość posypać pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.


2 komentarze :

  1. Jestem wegetarianinką dlatego świetny przepis dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że znajdziesz tu więcej inspiracji dla siebie :-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka