poniedziałek, 28 października 2019

Czekoladowy biszkopt z kremem karmelowym



Na początek tygodnia, aby poprawić nastrój w ten pochmurny poniedziałek mam dla Was pomysł na biszkopt z kremem karmelowym. Smakuje naprawdę przepysznie, polecam Wam bardzo!

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • puszka kajmaku (około 400g)
  • 300 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • około 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: batoniki typu Kinder Bueno do dekoracji

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, miksujemy 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie łopatką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190C przez około 25 minut. Studzimy.
Do mascarpone dodajemy 3-4 łyżki kajmaku. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Następnie smarujemy go kajmakiem (2 łyżki kajmaku odkładamy), po czym wykładamy na niego krem karmelowy. Na wierzchu układamy batoniki. Dekorujemy strużkami kajmaku (jeśli jest zbyt gęsty można go podgrzać z łyżeczką masła, warto do niego także dodać szczyptę soli). 



6 komentarzy :

  1. myślę, że śmiało można go nazwać wspaniałym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Desery to moja specjalność. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :-) Udanych wypieków!

      Usuń
    2. Jakie cudo ! Taki biszkopt musi być przepyszny :)

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję, smakuje naprawdę świetnie, polecam ;-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka