1/10/2020

1/10/2020

Sałatka z kuskusem perłowym i warzywami


Pozostając dalej w temacie lekkich dań mam dla Was kolejną propozycję. Dziś podstawą jest kuskus perłowy, który  świetnie sprawdza się w sałatkach, wystarczy kilka dodatkowych składników, najlepiej ulubionych warzyw i mamy gotowy obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu perłowego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1-2 listki sałaty
  • kilka oliwek
  • około 50 g sera typu feta
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kuskus płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości (około 10 minut). Odcedzamy.
Ogórek, paprykę oraz ser feta kroimy w drobną kostkę. Sałatę rwiemy. Szczypiorek siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
Wszystkie warzywa i ser dodajemy do kuskusu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy, mieszamy. 






2 komentarze: