8/28/2017

8/28/2017

Granola orzechowa z malinami

 





Wakacje chylą się ku końcowi, ale nie ma co rozpaczać. Warto natomiast w tych ostatnich dniach sierpnia zaserwować sobie takie oto kolorowe śniadanie: chrupiącą, pełną orzechów granolę z malinami, jogurtem i miodem.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki płatków orkiszowych
  • 2 czubate łyżki płatków jaglanych
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1 szklanka mieszanki ulubionych orzechów (np. laskowych, migdałów, nerkowców, włoskich)
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  •  3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • dodatkowo: maliny, jogurt grecki, miód


Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza migdałami w płatkach) wkładamy do miseczki, a następnie mieszamy tak, aby miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki (można dodać trochę więcej miodu lub oleju).
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie blaszkę wysuwamy z piekarnika, granolę mieszamy łyżką, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut. Na około 2 minuty przed wyjęciem granoli z piekarnika, posypujemy ją migdałami w płatkach, zapiekamy. Gdy granola nabierze złocistego koloru wyjmujemy ją z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką, a następnie studzimy.

Do miseczek nakładamy granolę, jogurt (na którym robimy kleksy z miodu) oraz maliny.



5 komentarzy:

  1. Lekko,zdrowo,kolorowo-czy trzeba czegoś więcej? :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki rodzaj miodu najlepiej do tego pasuje? :( Poza tym wygląda to przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedle gustu:-) my użyliśmy chyba lipowo-spadziowego, ale myślę, że akacjowy też byłby super! Pozdrawiamy! :-)

      Usuń
  3. Mam tylko rzepakowy, on jest taki subtelny. No nic - jakiego mam, takiego użyje...

    OdpowiedzUsuń