5/04/2020

5/04/2020

Gofry z serkiem chrzanowym, pieczarkami i jajkiem



Dzień dobry w nowym tygodniu! Nowy tydzień warto dobrze zacząć, a nie ma lepszego sposobu niż pyszne, pożywne śniadanie :-) Będzie więc przepis na gofry, ale w wersji wytrawnej, z dodatkiem pieczarek i jajkiem. Idealnie sprawdzą się także na obiad, więc jeśli nie macie czasu na poranne gotowanie, zachęcam Was do stworzenia wersji obiadowej.

Składniki:
Gofry:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 150 g kremowego serka
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • około 250 g pieczarek
  • 1 połówka cebuli
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:
Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki dodajemy na patelnię, na rozgrzany olej, smażymy 5-7 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
Serek mieszamy z chrzanem.
Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączeni składników. Odstawiamy na 15 minut, po czym pieczemy gofry.
Smarujemy je serkiem, kładziemy pieczarki i sadzona jajka. Smacznego! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz